Pet inspirativnih knjiga za ljetno čitanje: iskoristite ljetni odmor za poticanje uma i duše

Ljeto je vrijeme odmora, opuštanja i uživanja u slobodnom vremenu.

Pet inspirativnih knjiga za ljetno čitanje: iskoristite ljetni odmor za poticanje uma i duše

Za studente koji su završili akademsku godinu, to je prilika da se prepuste čarima čitanja i upuste u avanture koje knjige pružaju. Bez obzira na žanr ili temu koja vas zanima, predlažemo pet inspirativnih knjiga koje će vam pružiti novi uvid, potaknuti maštu i pomoći u osobnom razvoju.

Antoine de Saint-Exupery: “Mali princ”
Ovaj klasik francuske književnosti ima univerzalnu poruku koja će dirnuti u srce svakog čitatelja. Putovanje malog princa kroz različite planete predstavlja filozofske i moralne lekcije o ljubavi, prijateljstvu, odgovornosti i važnosti suočavanja s vlastitim strahovima. Ova knjiga odličan je podsjetnik da je suština očima nevidljiva i da je najvažnije srce.

Mark Manson: “Umijeće stava je*e mi se”
Mark Manson u svojoj knjizi pristupa self-help metodama na novi, anegdotalan način. Humoristične dogodovštine iz života pisca olakšavaju i najteže teme koje otvara. “Umijeće stava je*e mi se” knjiga je koja potiče na razmišljanje i nadahnjuje od prve stranice, a Manson ima neupitan talent da preokrene načine na koje mnogi od nas gledaju na život.

Edward Snowden: “Trajni zapisi”
“Učinio sam opasnu stvar za čovjeka na mojoj poziciji. Odlučio sam reći istinu.” Tako Edward Snowden opisuje svoj rad i svoje djelo “Trajni zapisi”. Edward Snowden kao mladi zaljubljenik u računala i tehnologiju ostvario je svoj san da radi za CIA i NSA. No, iznenadio je svijet kada je odlučio prekinuti svoju karijer i iznijeti prljavo rublje agencija za sigurnost, koje su potajno prikupljale podatke svojih građana čiji je cilj bio masovni nadzor društva bez ikakvih granica. Kako je i sam Snowden, ne znajući koji je krajnji cilj i za šta će služiti njegovi izumi, shvatio koje planove CIA i NSA kuju, odlučio je srušiti taj sustav. U ovoj knjizi možemo pročitati upravo to kako je Snowden postao zaljubljenik u hakiranje, kako je dobio posao u obavještajnoj službi, ali i kako je pomogao u izgradnji sustava za praćenje i što ga je motiviralo da ga sruši

Winston Groom: “Forrest Gump”
Iako je puno popularnija adaptacija filma, nikako ne smijemo zaboraviti na knjigu o Forrestu Gumpu. Pisano iz perspektive Forresta, i sam rječnik i način naracije su zanimljivi jer nisu pisani standardnim jezikom već je djelo prepuno pravopisnih i gramatičkih grešaka što donosi do još veće vjerodostojnosti i posebnog ugođaja, budući da je Forrest Gump u tadašnjem društvu bio deklariran kao idiot. Sama knjiga jedna je od rijetkih djela suvremene umjetnosti koja ima svoju vlastitu filozofiju, te se bavi brojnim društvenim, političkim i individualnim konfliktima koji su upakiranu u priču o jednom čovjeku. Budući da se film i knjiga značajno razlikuju u određenim trenucima, svakako ne škodi pročitati i knjigu.

Gabriel Garcia Marquez: “Sto godina samoće”
Ovo remek-djelo latinoameričke književnosti pruža čitateljima nevjerojatno putovanje kroz stoljetnu sagu o Buendia obitelji. Kroz čaroban realizam, Marquez stvara nevjerojatno bogatstvo likova i priče koje prikazuju ljubav, sreću i tugu. Ova knjiga će vas uvući u svoj svijet i otkriti duboke slojeve ljudske egzistencije.

0 Comments

More posts


Chat